Förlagsbranschen är tuff och många förlag omstruktureras och anses inte längre ha samma värde för konsumenter eller författare. Vilka företag är det då som klarar sig, och varför?
Den negativa utveckling är på grund av allt från förändringar av läskulturen till den försämrade världsekonomin. I Sverige har förlagen också blivit påtvingade att betala enorma försenade momskostnader till skatteverket sedan tryckerimomens sänkts retroaktivt från 25% till 6% i ett beslut från EU-domstolen.
Många förlag får mycket kritik för de anpassningar de har behövt göra för att överleva. Kändisbiografier och andra säkra kort satsas det på medans böcker som kan föra skönliteraturen framåt ignoreras. Fast det finns uppstickare, bolag som pyttelilla poesiförlaget Orchises Press där målet är att hitta det som de stora bolagen missar och glömmer bort. Många idag ger ut sina egna böcker via olika boktryckerier utan att använda sig av ett särskilt förlag.
Trots det hårda klimatet finns det vissa företag som stormtrivs.
Liber
Liber är ett av nordens största förlag och ger ut läromedel både digitalt och i tryck, allt från grundskoleböcker till kurslitteratur för högre utbildningar. Liber tillhör Infinitas Learning som är en slags koncern med multimediala förläggare inom utbildning och är ledande i Europa som leverantör av engagerade och innovativa läromedel i många olika inriktningar och till flera olika åldrar. De riktar sig faktiskt till en stor del av hela den stora utbildningsmarknaden och har material till ett väldigt brett område. Här finns allt inom juridik, beskattningar, teknik, ekonomi, pedagogik, vård, medicin och offentlig förvaltning. Till exempel Magnus Josephsons böcker om offentliga upphandlingar. Företaget har de senaste åren växt både ekonomiskt och i form av fler anställda.
Digilär
Detta nystartade förlaget har redan satt sig på kartan då de nyligen blivit nominerade till Driva-egets David mot Goliat tävling. Företaget utvecklar och säljer e-läromedel och utmanar med det stora utgivare som ovanstående Liber. Digilär förväntar sig att i år öka sin omsättning till 8 miljoner från 4,6 miljoner 2013, imponerande siffror på en så pass tuff marknad.
Självutgivare
Den grupp som växer mest är utan tvekan självutgivarna. Författare som själv väljer att ge ut böcker antingen utan stöd från de stora bolagen eller genom någon av alla de självpubliceringstjänster som dykt upp. Man kan ge ut den i pappersform eller som e-bok beroende på hur mycket man vill satsa och man har kontroll över sin egen bokutgivning på ett helt annat sätt. Man kan också välja mellan att hålla i alla bitar själv eller välja att få hjälp med vissa såsom exempelvis fakturering, utskick batalningsbevakningar med mera. Det finns många olika tryckerier och bokutgivare att välja mellan. Amazon är den stora jätten på den Amerikanska marknaden och ger ut böcker via sin sida och genom sin e-läsare Kindle.