Börja skriva – tips på vägen

Det skrivna ordet har en fantastisk förmåga att att påverka oss på så många olika sätt och vis. Somliga ord får att tänka medan andra får oss att känna. Att ha dessa upplevelser är många gånger anledningen till varför många av oss börjar skriva själv. Men detta är sällan en dans på rosor och det gäller att veta vad man ger sig in på innan man sätter igång.

Läs mer

Vill man skriva är det mer eller mindre en grundförutsättning att man ser till att läsa mycket också. Ju mer man läser desto bättre förståelse för man för hur det fungerar. Sedan är det ju naturligtvis en utmärkt källa för inspiration också. Men läs inte bara den genre du tänker skriva utan så många genrer som möjligt.

Anteckna alla idéer

Inspiration är dock något som kan slå till närsomhelst och vill man inte gå miste om bra idéer är det värt att skriva ned allt man kommer på så fort man gör det. Detta är visserligen något de flesta av oss kan göra på mobilen idag, men det är fortfarande smart att bära med sig en anteckningsbok av något slag. A6-formatet är väldigt portabelt och kan hittas i riktigt bra modeller.

Skriv mycket

För att bli bättre på något måste man öva och skrivande är minsann inget undantag. Ta därför varje chans som dyker upp att faktiskt skriva något. Det behöver inte vara samma verk hela tiden heller. Variera och prova på olika stilar och genrer för att vidga vyerna. Det första man skriver kommer mest troligt inte vara bra, men de bra orden kan mycket väl lura bakom alla de dåliga man först måste få utlopp för.

Förstå vikten av revidering

Och bara för att något inte blev bra första gången man skrev det betyder inte att idén bakom det var en dålig en. Alla böcker som kommer ut har revideras, ofta i stor utsträckning. Första utdraget är presentationen av den idé man började med. Men det är genom revidering som man verkligen formar den till något vackert och slagkraftigt.