Sveriges mest uppmärksammade författare

Sverige har genom åren fått fram en mängd författare som nått stora framgångar. Tidigare var svensk litteratur främst populär i våra nordisk grannländer och i viss mån Tyskland, men på senare år har intresset för svenska författare ökat. sh_sweden_archipelago_swedishExempelvis var föregångarna inom den moderna samhällskritiska deckarstilen, Sjöwall/Wahlöö, tidiga att ha framgång utomlands, senare följda av namn som Henning Mankell, Stieg Larsson, Liza Marklund, Camilla Läckberg och Leif GW Persson.

PO Enquist

Per Olov Enquist är  en av Sveriges mest framgångsrika författare. Hans böcker säljs runt hela världen och han är också hyllad både som manusförfattare och dramatiker. Produktionen har varit stor och några av hans mest kända verk är

  • Magnetisörens femte vinter
  • Nedstörtad ängel
  • Kapten Nemos bibliotek
  • Boken om Blanche och Marie

Enquist har dessutom fått två Augustpris för ‘Livläkarens besök’ och den självbiografiska ‘Ett annat liv’ där bland annat berättar om uppväxten i hembyn Hjoggböle, kampen mot alkoholismen, men också hur han tror att ensamheten och miljön skapade utrymme för att låta fantasin växa.

Stieg Larsson

Stieg Larsson var länge endast känd inom en liten krets som förkämpe mot rasism och högerextremism. Han var en av grundarna till tidskriften Expo för vilken han 1999 blev chefredaktör. Få visste att han under tiden hade börjat skriva på Millenium-sviten. Vid ett första försök att få serien publicerad blev den refuserad av Piratförlaget, men sedan Stiegs vän Robert Aschberg läst böckerna kontaktade han Norstedts förlag och bad dem att läsa böckerna. Det resulterade i att Norstedts 2004 beslutade att ge ut Millenium-serien.Stieg Larsson hann tyvärr själv inte få ta del av något av den världsomspännande succé som romanerna kom att bli, då han avled hastigt på sitt arbete i en hjärtinfarkt i november 2004.