Skriva en roman

Många människor drömmer om att bli författare. En del av dem låter det stanna vid just en dröm, andra gör något eller några försök att skriva. Ytterligare en kategori av skribenter skapar faktiskt något alster eller till och med flera. Men även om man kommit så långt i skrivandet att man har en färdig roman, är steget till att bli accepterad författare stort. Många känner sig kallade men få blir utvalda.

179804-doing-homework

Råd och anvisningar

Att det inte finns någon patentlösning för “att skriva en roman”, kan säkerligen många skriva under på. Men goda råd råder det ingen brist på. Skrivarkurser och utbildningar har ploppat upp som tussilago i vårsolen under senare år. Men om man inte känner sig färdig att hoppa på en sådan finns det många goda riktlinjer att följa om man söker på internet. En genomtänkt sådan finns till exempel på Tidningen Skriva. I sju steg beskrivs hur man går tillväga för att skriva en roman.

Skriva för hand

Att sätta sig ner framför datorn när skrivandet skall igång kanske inte passar alla. Faktum är att många berömda författare inleder med att anteckna för hand. Bland andra den kände Håkan Nesser knåpar sina anteckningar med penna och block. Vill man prova på denna metod kan det vara skönt att ha en ordentlig anteckningsbok i sin hand, kanske ett skinninbundet block från Moleskine. Dessa populära anteckningsböcker finns att beställa hos Kalenderkungen. De finns i Classic, Soft, Volant och Cahier.

Anteckningar att ha till hands

Av de som skriver på dator eller skrivmaskin finns det många som ändå har sin anteckningsbok. Att hiva upp sin laptop ur ryggsäcken när en idé dyker upp kanske inte alltid är möjligt eller lämpligt. Även telefonens skrivarfunktion kan vara kämpig i klämda lägen. Då är det skönt att ha sin Moleskine i fickan som är lätt att plocka upp och skriva ner sin idé i.

Läs mer

Detta går inte att lägga för stor vikt på, desto mer man läser desto bättre förståelse får man för böcker, hur de är strukturerade, vad som fungerar och inte, bra längder för kapitel, vilket språk som lämpar sig för olika stilar och mycket annat. Det är viktigt att man inte bara läser böcker från den genren man själv tänker skriva i, man kommer att stöta på mycket som är likt inom en och samma genre. Utvidgar man sig till andra genrer får man ett mycket bredare och bättre förståelse för böcker i allmänhet.

Ge inte upp

Stundvis kommer det säkert kännas som att man sitter fast och inte kommer vidare, de flesta författare har någon gång haft samma känsla, man brukar kalla det för skrivblockering. Vill man vara väl förberedd eller känner man att man har skrivblockering kan man testa några tips om hur man kan komma förbi den.