Komma igång med skrivandet

Många är vi nog som drömmer om att skriva en helt egen bok och ge ut, oavsett om det rör sig om en roman, en fackbok eller en diktsamling. Att få en bok utgiven är förvisso svårt, men än svårare är kanske att sätta sig ner och börja skriva. Här nedan följer några tips på hur man kommer igång med skrivandet.

1907844-laptop

Hitta inspiration

Inspiration till att börja skriva kan man hitta på många olika ställen, som till exempel i vardagen, i naturen, från filmer och kanske framför allt från andra böcker. Ett bra tips om man har svårt att komma på idéer är att läsa böcker inom just den genre man vill skriva, då brukar det ofta lossna.

Första orden

Det absolut svåraste är att som författare ha ett tomt blad framför sig, numera ett tomt Word-dokument. För att råda bot på ångesten som detta kan skapa är ett bra tips att inte tänka att man direkt ska komma på en slagkraftig inledning som verkligen ska fånga läsaren. Försök istället att skriva ner hela storyn i ett antal punkter och sedan arbeta utifrån det. Skriv lite här och lite där och knyt sakta men säker samman allting till en helhet, då blir det oftast lättare samtidigt som man kommer bli mer effektiv.

Hitta tid

Tid är något som vi ofta har mer än vad vi tror av. Vill man hitta tid till sitt skrivande är detta ofta inte särskilt svårt, ofta är det svårare att verkligen sätta sig och skriva. Ett bra tips kan vara att skriva lite varje dag, istället för att tänka att på lördag ska jag sätta mig ner och skriva tio sidor. En halvtimme varje dag är mycket bättre och kommer också att leda till att man arbetar mer effektivt.